vineri, 2 octombrie 2009

Suprarealismul

Un automatism pur psihic prin care se incearca exprimarea,verbala sau scrisa,a adevaratei functiuni a gandului.Gand dictat in absenta oricarui control exercitat de ratiune,in afara oricaror preocupari estetice sau morale!
Nascut din desprinderea grupului dadaist parizian,suprarealismul este mai mult decat o simpla miscare,el este o constelatie de artisti reuniti prin dorinta comuna de a depasii aparentele realitatii pentru ca,plonjand in adancurile gandurii omului sa acceada la domeniul miraculosului.
In anul 1924 ,Andre Breton redacteaza "Manifestul suprarealismului", punand astfel oficial bazele unei miscari a carei importanta are si astazi rasunet.
Aventura "suprarealista" debuteaza in campul literal cu experientele poetice a lui Breton si Aragon...Cu suprarealismul si pictura(1928) si al doilea manifest (1930), termenul se extinde asupra artelor plastice,de atunci se infiripa o fructuasa legatura intre scris si imagine,ilustrata in special in reviste, considerate principalele mijloace de exprimare ale miscarii.

Un comentariu: